Te paluchy to idealna przekąska, która doskonale sprawdzi się na wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi lub jako dodatek do lunchboxa. Pasują również do kremowych zup. Paluszki są kruche, mocno serowe, a ich chrupanie bardzo wciąga.
Ja do przygotowania paluszków użyłam serka kremowego Hochland Kwartett o smaku śmietankowym i maasdamer.
Paluchy: 100 g mąki pszennej, 4 trójkąciki serka kremowego Hochland Kwartett (2x śmietankowe, 2x maasdamer), 50 g zimnego masła, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki soli, 1 białko do posmarowania.
Wszystkie składniki umieść w misce i wyrób na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,7 cm i powycinaj z niego paski. Paseczki lekko skręć i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paluszki posmaruj roztrzepanym białkiem . Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez mniej więcej 15-18 minut.
Dip ogórkowy: 2 trójkąciki Serka Kremowego Hochland Kwartett z ogórkiem i koperkiem, 1 mały gęsty jogurt naturalny, pół ogórka, sól i pieprz do smaku.
Zmiksuj jogurt z serkami kremowymi. Ogórka zetrzyj na tarce jarzynowej i odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj go z jogurtem. Dip dopraw do smaku solą i pieprzem.