Składniki: 2 polędwice wieprzowe, 300 ml białego wina wytrawnego, sól, pieprz, woda, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki, po pół łyżeczce mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, posiekana natka pietruszki.
Mięso umyj, włóż na naczynia żaroodpornego i zalej winem. Odstaw na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjmij z naczynia, oprósz solą i pieprzem i przesmaż na patelni. Włóż je ponownie do naczynia z winem i wlej tyle wody, aby przykryła całe mięso. Wsyp gałkę i ziele. Naczynie przykryj. Mięso piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Wyjmij mięso i połóż na deskę na kilka minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z mąką i zahartuj ja dodając trochę „soków” z pieczenia mięsa. Zahartowaną śmietankę wlej do naczynia żaroodpornego, wymieszaj i dopraw do smaku. Mięso pokrój na dwu centymetrowe płasty i włóż do sosu. Naczynie wstaw do piekarnika na jeszcze ok. 30 min. Mięso posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką – u nas są to tarte buraczki.