Składniki: 7 jajek ugotowanych na twardo, 2 surowe jajka, 2 płaskie łyżki bułki tartej, łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku, po pół łyżeczki soli i pieprzu; dodatkowo olej do smażenia, bułka tarta do obtaczania kotletów. W misce rozbełtaj jajka z bułką tarta, solą, pieprzem oraz szczypiorkiem i odłóż na bok. Ugotowane jajka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski z jajkiem i bułką. Masę wymierzaj. Łyżką odmierzaj porcje i uformuj lekko spłaszczone kule. Obtacza kotlety z obu stron w bułce tartej i usmaż z obu stron, do zarumienienia. Ja podałam kotlety jajeczne z puree ziemniaczanym z sosem musztardowym i surówką z buraczkami.
Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków, sól i pieprz. Ziemniaki ugotuj i odcedź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przetrzyj je przez sitko. Przełóż puree do garnka i delikatnie odparuj, wmieszaj masło i dopraw solą i pieprzem. Mleko wlej do ziemniaków i energicznie wymieszaj. Dla uzyskania jedwabistego efektu końcowego, wmieszaj jeszcze kilka kawałków masła.
Sos musztardowy: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 3 łyżki musztardy, 1-2 szklanki wody, odrobina soli. Roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Wlej wodę, dodaj musztardę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i gotuj ok. 5 minut.