Ja użyłam tylko udek z gęsi, ale można upiec całą gęś co polecam 🙂
Gęś: mięso posyp solą, pieprzem i majerankiem. Włóż do brytfanny. Dodaj 4 całe jabłka renety (bez ogonów) i wlej tyle wody, aby mięsa było prawie przykryte. Duś przez 3 godz., aż mięso będzie miękkie.
Puree z brukwi: 700 g brukwi, 2 duże marchewki, 300 g ziemniaków, 30 g masła lub 3 łyżki tłuszczu gęsiego (możesz użyć tego co wytopi się z brytfannie), sól i pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka i wlej tyle wody, oby je przykryła. Wsyp łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj go miękkości.Warzywa odcedź, ale nie wylewaj wywaru. Zmkisuj je na gładkie puree. Jeśli będzie ciężko miskować, dodaj 2-3 łyżki wywaru. Wstaw puree na mały ogień i dodaj masło lub tłuszcz z gęsi. Wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i ewentualnie solą i pieprzem.
Kapusta: główka kapusty, sól, pieprz, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe, woda. Kapustę posiekaj i wrzuć do garnka. Wsyp ok. pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wlej wodę – ok. 3 szklanek. Gotuj do miękkości, dopraw do smaku.