Sałatka z pieczonej dyni piżmowej z ziołowym serem i orzechami
Słodki i pikantny smak tej sałatki z dyni to idealny przepis na jesień i jestem pewna, że pokochacie to połączenie!
Składniki: 1 średnia piżmowa, 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego Herbs&Spices @apetina_pl 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych, 2 łyżki miodu, 2 łyżki świeżego tymianku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym. W dużej misce wymieszaj pokrojoną w kostkę dynię z olejem z zalewy od sera, solą i pieprzem. Wyłóż całość na blachę do pieczenia i piecz ok. 20-25 min. Do upieczonej dyni dodaj pokrojone orzechy, ser w kostkach od @apetina_pl i rodzynki. Wszystko wymieszaj i przełóż do miseczek lub na półmisek. Sałatkę posyp tymiankiem i polej miodem.
Wskazówki: Jeśli nie masz świeżego tymianu możesz użyć suszonego lub natki pietruszki. Orzechy laskowe możesz wymienić na pekan lub pestki słonecznika. Zamiast rodzynek może użyć suszoną żurawinę lub jagody goji.
[Post powstał we współpracy reklamowej z Arla Foods dla marki Apetyczne Inspiracje