Niedawno prosiłam Was na Stories o podanie produktów, których nie wykorzystujecie w kuchni. Pisaliście, że najczęściej są to resztki z obiadu, czyli ziemniaki, mięso, warzywa. Postanowiłam z tych produktów „coś” stworzyć. 5 produktów, które pozostały mi po niedzielnym obiedzie to: ziemniaki, fasola, mięso, warzywa, ser. Dodatkowo w lodówce znalazłam resztę koncentratu pomidorowego, ser, niecałą cebulę. Z tych produktów zrobiłam zapiekane kluski z puree z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką.
Zapiekane kluski z puree z ziemniaków i fasoli nadziewane mięsem z marchewką.
Przepis na wypełnienie: 1 łyżka masła lekko solonego Lurpak, 2 plastry karkówki (można użyć innego mięsa, np. z rosołu, schabu, mielonego – ok. 350 g), 2 marchewki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pół szklanki wody, mała cebula, sól i pieprz do smaku.
Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i wlej na patelnię do cebulki. Posyp większą szczypta soli i pieprzu. Dodaj po pokrojone mięso i marchewkę, wymieszaj. Całość duś ok. 10 min. Dopraw do smaku.
Przepis na ziemniaki: 3 ugotowane ziemniaki, pół puszki białej fasoli, 30 g masła lekko solonego Lurpak pokrojonego w kostkę, 1 żółtko, łyżka koperku lub natki pietruszki, sól i pieprz do smaku; ser do posypania.
Do ziemniaków dodaj masło, żółtko, koperek i fasolę. Rozgnieć na gładkie puree. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Z masy uformuj 5-6 kulek (najlepiej zrobić to nawilżonymi rękoma), połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszcz je i łyżką zrób dziurkę. Piecz 5 min w temp. 180 stopni. Następnie nadziewaj ziemniaczane kluski przygotowanym farszem. Całość posyp startym serem. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni.
Ja danie podałam z surówką z białej kapusty.
Post powstał we współpracy reklamowej z Arla Foods dla marki @lurpak_pl.