Składniki: 450 g mięsa mielonego (u mnie z szynki), 1 cebula, 1 jajko, 2 kromki żytniego chleba, sól, pieprz; sos: 1 łyżeczka masła, 2 łyżki mąki, 450 ml rosołu lub wody, 160 ml śmietanki 18%, 1 cebula, sól, pieprz, po szczypcie mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, natka pietruszki, ok. 350-400 g makaronu.
Makaron ugotuj i odcedź. Zostaw trochę wody po makaronie. Chleb namocz w wodzie, odciśnij i wrzuć do miski. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć do miski z chlebem. Wbij jajko, wrzuć mięsa i dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Z mięsa uformuj kulki i usmaż. Usmażone klopsiki odłóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę, wlej rosół lub wodę i śmietankę. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Ja dodatkowo do sosu wsypałam bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Do sosu włóż usmażone klopsiki oraz makaron i chwilę razem duś. Jeśli sos będzie zbyt gęsty to wlej trochę wody po gotowaniu makaronu. Całość dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.