Szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową z jajkiem. Na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów ze szczawiem, np. placki fasolowo-szczawiowe, sos szczawiowy. Dziś proponuje zupę ze szczawiem oraz botwinką i mnóstwem ziół.
Składniki: pęczek szczawiu, pęczek botwinki, pęczek koperki, kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 jajka, 1 ogórek, 1,2 l wody lub bulionu, 50 ml białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, śmietanka (opcjonalnie).
Szczaw i botwinkę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę, zioła drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na cząstki.W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę. dodaj czosnek i chwilkę smaż. Wlej wino i gotuj aż płyn odparuje. Wsyp szczaw i botwinkę, wlej bulion, posyp solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 min. Do dupy wsyp zioła. Możesz dodać śmietankę. Zupę dopraw do smaku. Zupę podawaj z jakiem i pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.