Makaron mac & cheese to danie popularne w Stanach Zjednoczonych. To makaron zapiekany z sosem serowym. Ja urozmaiciłam to sanie dodając brokuła i groszek.
Składniki: 300 g makaronu, pół brokułu podzielonego na różyczki, pół szkl. groszku, 250 g startego sera cheddar + do posypania, 2 i 1/2 szkl. mleka, 50 g masła, 3 łyżeczki mąki pszennej, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Makaron, brokuł i groszek ugotuj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
W garnku roztop masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, powoli wlewaj mleko.Wsyp starty ser. Mieszaj do roztopienia serca. Sos dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron wymieszaj z brokułem, groszkiem i sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem na wierzchu. Piecz 15 min.
Talerzyki autorstwa Inżynier Sowa.