Składniki: 1 łyżka oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 puszka czarnej fasoli razem z zalewą, ok. pół litra wody lub bulionu, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki mielonego kminu, szczypta proszku z czarnego czosnku, szczypta chilli, sól i pieprz do smaku. Do podania awokado, natka pietruszki, kiełki komosy
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i sól i smaż, aż cebula będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodaj czosnek, kminek, kolendrę, czosnek w proszku i chili w proszku i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj fasolę oraz bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zupę zmiksuj na gładką konsystencję, dopraw do smaku. Zupę poda z awokado, kiełkami komosy i natką pietruszki.