Ta pora roku wymaga miseczki pysznej i rozgrzewającej zupy. Pasta curry, przyprawy i mleczko kokosowe równoważą smak pomidorów, nadając zupie bogaty smak. Dodatek soczewicy sprawi, że zupa będzie sycąca.
Składniki: 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 puszka mleka kokosowego, pół szklanki do 3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, po pół łyżeczki: soli, pieprzu, curry w proszku, papryki słodkiej, czerwonej czubricy i oregano, ok. 2,5 szklanki wody, 1 łyżka oleju/oliwy.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Wrzuć wszystkie przyprawy i smaż 3 min., uważając, aby się nie przypaliły. Wsyp soczewicę i wieszaj. Wlej wodę i pomidory z puszki. Gotuj min. Po tym casie wlej mleko kokosowe (możesz zostawić łyżki do ozdoby). Gotuj jeszcze ok. 10 min. – aż soczewica zmięknie. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta to dolej wodę. Zupę dopraw do smaku. Udekoruj pozostawionym mlekiem kokosowym i (jeśli masz) świeżym oregano.
Mleko kokosowe, sól, pieprz i czerwona czurbica od Radix-Bis. Miseczki od Inżynier Sowa.