Składniki: 1 kg maki, 3 jajka, 1 i 1/2 szkl. mleka, 15 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek wódki,szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min. Do mąki dodać jajka, sól, wódkę i mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki na około10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec, tak by uformować faworka. W garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk na raz do tłuszczu. Uwaga: szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem.
Faworki
