Pomysł na pyszny i prosty obiad – babka ziemniaczana. Jedni nazywają go kartoflakiem, robią go z boczkiem i cebulką lub kiełbaską albo bez żadnych dodatków. Ja bardzo lubię babkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem i cebulką.
Składniki: 500g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 700 g surowych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach. 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 80 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.
Cebulę i boczek podsmażyć. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, przyprawami i usmażoną cebulką z boczkiem. Blachę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą i napełnić ziemniakami.Piec najpierw 10 min w 200 stopniach, potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 75 min.
Najlepiej smakuje, gdy odsmaży się plasterki baby i poda ze śmietaną lub sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.