Cebula to podstawa tak wielu potraw na całym świecie, że zapominamy, jak piękna i pyszna jest sama w sobie. Dlatego dziś u mnie pyszny i zdrowy posiłek z cebulą w roli głównej. Nadziana ryżem, soczewicą i mozzarellą elegancko się prezentuje i pysznie smakuje. To kolejne danie dla osób z insulinoopornościąl; bezglutenowe i wegetariańskie. Można jeść je na obiad lub kolację.
Składniki: 3 duże czerwone cebule, 25 g soczewicy, 25 d brązowego ryżu, 50 g mozzarelli, sól i pieprz, pół łyżeczki zielonej czubricy, natka pietruszki.
Ryż i soczewicę ugotuj i odcedź. Mozzarelle zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z cebuli odetnij czubek i wydrąż środek. Jak zrobi Ci się na dole dziura to połóż kawałek warstwy na dno. Wydrążony środek drobno posiekaj i usmaż. Usmażoną cebulę wymieszaj z ugotowanym ryżem i soczewicą oraz natką, czubricą i mozzarellą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełnij cebulę. Piecz 35 min w temp. 180 stopni.
Brązowy ryż, soczewica, zielona czubrica sól ziołowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis.