Sezon świąteczny nie byłby kompletny bez różnych ciasteczek i pierniczków. W tym roku poszalałam z ciasteczkami na święta 🙂 te cynamonowe gwiazdki to ostatnie (chyba) jakie zrobiłam ;)Pyszne maślane ciasteczka z dodatkiem cynamonu. U mnie w kształcie gwiazdek, ale można wykrawać różne kształty. Miłego pieczenia.
Składniki: 150 g maki, 100 g zmielonych przechów lub migdałów, 100 g miękkiego masła, 1 laska wanilii, 60 g cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżeczki cynamonu.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami. Dodajemy miękkie masło, nasionka wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy gwiazdki, układamy na blaszkę i pieczemy 12-15 min w temp. 185 stopni.
Ja swoje ciasto rozwałkowałam wałkiem z wzorkiem od Legalne Wałki i wyszły fajne wzorki 🙂