Spód: 120 g herbatników, 80 g zmielonych orzechów włoskich, 80 g roztopionego masła.
Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 4 jajka, 130 g cukru, 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego, 150 ml śmietanki 30%
Kajmak: 1 puszka karmelu 400 g (ja użyłam słony karmel), orzechy włoskie, pekan.
Przygotowanie
Spód: nastaw piekarnik na180 stopni. Okrągłą tortownicę 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Orzechy włoskie drobno posiekaj i wymieszaj z herbatnikami. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy, dociśnij i piecz 10 min.
Puszkę karmelu włóż na 15 min do wrzątku. Po tym czasie masę dokładnie wymieszaj i rozsmaruj na przestudzonym serniku. Na wierzchu ułóż orzechy.
Na podstawie przepisu Dr. Oetker.