Te pierogi można wypełnić dowolnymi składnikami. U mnie to co zostało z obiadu – pieczony kurczak, marchewka i ziemniaczki. Można użyć brokułów, mięsa i warzy z rosołu, soczewicy z warzywami. o naprawdę zabawne danie i genialny sposób na wykorzystanie reszty z obiadku lub kolacji. Takie pierogi będą idealne dla dzieci do szkoły lub lunch w pracy 🙂
Składniki na ciasto – wyjdzie 5-6 pierogów: 100 g mąki, 1 jajko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia. Wymieszaj mąkę, jajko i szczyptę soli morskiej, aż uzyskasz gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Ugniataj na posypanej mąką powierzchni przez 2 minuty, następnie przykryj i wstaw do lodówki. Podziel ciasto na 5-6 części, a następnie rozwałkuj każdy kawałek na okrąg ok. 14 cm. Jeśli trzeba podsyp ciasto mąką. Do każdego kółka włóż nadzienie,. Pierogi zwiń i dokładnie ściśnij krawędzie. U mnie to ok. 1 marchewka, 1 ziemniak, pół piersi kurczaka – wszystko drobno posiekane. Pierogi posmaruj oliwą, piecz ok. 20 min w temp. 180 stopni.
Czym fotografujesz swoje potrawy? Przepiękne zdjęcia!
Dziękuję bardzo 🙂 mam aparat Sony Alfa A700