Są pewne rodzaje potraw, które lubię przygotowywać. Są to duszone klopsiki lub udka kurczaka w sosie. Koniecznie w sosie – lubię go ja i moja córka 🙂 Przygotowałam już klopsiki i udka w różnych sosach. Dziś przyszła kolej na udka z groszkiem i marchewką.
Składniki: 6 udek kurczaka, sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki białego wina, ok. 180 ml wody, 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką (450g), 3 łyżki gęstej śmietanki 18%, po szczypcie gałki muszkatołowej, proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie) i mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki; do podania pieczone ziemniaczki.
Udka posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej ole lub smalec i przesmaż mięso. Wlej wino i duś ok 10 min. Następnie wlej wodę, wsyp ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Danie przykryj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa. Wsyp groszek z marchewką i duś jeszcze ok. 15 min. W razie potrzeby dolej wodę. Śmietankę wymieszaj z proszkiem z czarnego czosnku, mielonym zielem angielskim i gałką muszkatołową. Zahartuj z kilkoma łyżkami sosu z patelni, a potem wlej ją do mięsa z groszkiem. Całość pogotuj ok. 5 min. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Kiedy będą gotowe odcedź je, skrop oliwą i wymieszaj z solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Rozłóż ziemniaki na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 min.
Liście laurowe i proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Sól i pieprz od Radix-Bis.