Klopsiki pieczone w piekarniku to zdecydowanie najłatwiejszy sposób na przygotowanie klopsików. Pieczone klopsiki to na pewno zdrowsza wersja tych smażonych. Ale fajnie jest to, że nie trzeba stać nad patelnią i jest mniej sprzątania 😉
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 bułka grahamka, 2 łyżki, prażonej cebulki, 1 jajko, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól, pieprz, płaska łyżeczka ziół Babci Jadzi, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, mały kawałek selera, 1-2 łyżki śmietanki, szczypta mielonego ziela angielskiego, woda.
Bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką, prażoną cebulką solą, pieprzem, ziołami babci Jadzi i czarnym czosnkiem w proszku. Uformuj kulki, połóż na blachę do pieczenia. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso i warzywa piecz w temp. 180 stopni przez 20 min.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zblenduj. Dodaj śmietankę, mielone ziele angielskie, sól i pieprz oraz wodę (ilość w zależności czy wolisz gęsty czy rzadszy sos). Pogrzej i dopraw do smaku.
Upieczone klopsiki włóż do sosu. Podawaj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kopytkami, kluskami i ulubioną surówką. U mnie były ogórki kiszone.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO. Prażona cebulka, kasza gryczana, pieprz ziołowym sól a cebulką i czosnkiem, zioła babci Jadzi od Radx-Bis.