Składniki: 450 g mięsa mielonego, 1 bułka, 3 łyżki prażonej cebulki, 1 łyżka przyprawy Zioła Babci Jadzi, duża szczypta proszku z czarnego czosnku, sol i pieprz do smaku, mleko do namoczenia bułki; 1 cebula, 1 średnia cukinia, 1-2 szkl.woda, sól, pieprz, 1-2 łyżki śmietany, natka pietruszki.
Bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij i wrzuć do miski. Dodaj jajko, mięso, prażoną cebulkę i przyprawy. Wszystko wymieszaj, uformuj klopsiki i przesmaż.
Na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę. Wrzuć startą na małych oczkach cukinię i wodę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 3 min. Zmiksuj cukinię z cebulą i dopraw do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolej wodę. Ja do sosu dodałam 2 łyżki śmietany, ale nie jest to konieczne. Do sosu wrzuć klopsiki i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. Posyp natką pietruszki.
Prażona cebulka, zioła Babci Jadzie, pieprz, sól ziołowa od Radix-Bis. Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.