Lubicie rogaliki? Mój weekendowy deser to rogaliki z malinami i miodem malinowym!
Składniki: 50 g drożdży, 500 g mąki, 200 ml śmietanki 18%, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru + do posypania rogalików, miód (u mnie malinowy), maliny (ok. 3 szkl.)
Śmietankę lekko podgrzej i wymieszaj w niej drożdże. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier puder z solą i zrób dołek w środku. Dookoła połóż kostki masła. Do środka wlej śmietankę z drożdżami oraz żółtka i jajko. Wyrób gładkie ciasto. Ciasto podziel na 4 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj w okrąg i podziel na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj miodem i połóż po 2 lub 3 maliny. Jeśli nie masz miodu to maliny rozgnieć widelcem i posyp odrobiną cukru, a następnie rozsmaruj na trójkąty ciasta. Trójkąty zwijaj do środka i układaj na blaszkę. Piecz 25-30 min. w temp. 180 st. Ostudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.