Related Posts
Tarta jeżynowa
Tą tartę robię co roku. W tym jest bardzo późno bo dopiero teraz dojrzały mi jeżyny na działeczce. Tarta jest prosta w przygotowaniu, słodka i delikatnie kwaśna, a przede wszystkim pięknie się prezentuje 😉 Spód do tarty można przygotować bez pieczenia z ciasteczek lub upiec […]
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie
Spód: 350 g mąki pszennej, 170 g masła, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody. 3/4 ciasta wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. […]
Makaron z makiem i bakaliami
Składniki: 300 g makaronu (u mnie świderki od Nudle Śląskie), 200 g maku mielonego, 250 ml mleka, 50 ml śmietanki 30%, 23 łyżki miodu, 50 g orzechów, 50 g migdałów, 20 g suszonej żurawiny, 30 g rodzynek, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (można ją pominąć). Makaron […]