Wiosna nadeszła i nadeszła pora szparagów. Jeśli jesteś wielkim fanem tego warzywa, to ta kremowa zupa jest dla Ciebie. Warzywa najpierw podsmażone są na odrobinie masła, potem ugotowane na wolnym ogniu do miękkości z aromatycznym lubczykiem, a następnie zmiksowane na gładką kremową zupę, a na koniec zupa doprawiona jest proszkiem z czarnego czosnku. Rezultatem jest piękna, sycąca zielona zupa.
Składniki: 2 pęczki szparagów, 1 por, 1 szklanka zielonego groszku, 3-4 średnie ziemniaki, 2 gałązki lubczyku, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, sól i pieprz do smaku, woda.
Pora umyj i pokrój, ziemniaki obierz i pokrój, szparagi umyj i podziel na 2 lub 3 części. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż pora z ziemniakami. Wrzuć szparagi, posyp solą i pieprzem, wrzuć lubczyk i wlej tyle wody, aby przykryła całość. Gotuj ok. 10 min. i wrzuć groszek. Gotuj jeszcze 10 min. Zupę zblenduj, wrzuć proszek z czarnego czosnku i dopraw do smaku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wodę.
Proszek z czarnego czosnku o Czarny Czosnek Bio.