Składniki: 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowego), 1 jajko, 2 kromki żytniego chleba, sól, pieprz; sos: 1 cebula, 2 łyżki mąki (ja użyłam graham), 400 ml rosołu lub wody, 120 ml śmietanki 18%, 1 łyżka posiekanego lubczyku, 1 łyżka masła, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, po szczypcie mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.
Chleb namocz w wodzie, odciśnij i wrzuć do miski z mięsem. Wbij jajko, wrzuć mięsa i dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Z mięsa uformuj kulki i usmaż. Usmażone klopsiki odłóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj łyżkę masła, a jak się rozpuści dodaj mąkę i wymieszaj, żeby nie było grudek. Gdy mąka zacznie brązowieć dodaj musztardę, wlej rosół lub wodę, śmietankę i lubczyk. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Do sosu włóż usmażone klopsiki i chwilę razem duś. Podawaj z ziemniaczkami i surówką.