Wiosna tuż tuż, ale poranki są chłodne. Dlatego najlepiej zjeść pyszne ciepłe śniadanie. Moja propozycja to zapiekany serek wiejski z płatkami owsianymi i owocami. Kto chętny? 🙂
Składniki: 200 g serka wiejskiego, 35-40 g płatków owsianych, 1 białko jajka, ulubione owoce: jabłka, gruszki, śliwki lub dżem – ja użyłam domowego dżemu jagodowego, 1 łyżeczka ksylitol (nie jest wymagana), przyprawy: cynamon, imbir.
Jeśli używamy owoców – kroimy je w kosteczkę i połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. jabłka posypujemy cynamonem, gruszki imbirem. Białko ubijamy na sztywno i mieszamy z odcedzonym ze śmietanki serkiem wiejskim i płatkami. Na jabłka nakładamy część masy serowej następnie resztę owoców i pozostałą część serka z białkiem. Ja użyłam dżemu i najpierw nałożyłam część serka wiejskiego z białkiem, potem łyżeczkę dżemu, a na koniec serek wiejski. Całość piec 25 min w temp. 180 stopni.
W wersji z owocami to około: 320 kcal; 6,2 tłuszczu; 50 węglowodanów; 5,1 g błonnika; IG 41; ŁG: 18
Ksylitol i płatki owsiane od Radix-Bis.