Masz ochotę na śniadanie? Co powiesz na wegańskie placki z awokado zrobione z mąki owsianej, zmielonych pestek dyni i awokado?
Składniki: 1/2 dojrzałego awokado, 1/2 szklanki mleka (można użyć roślinnego), 1 łyżka soku z cytryny, 1–2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika – ja użyłam ksylitolu), 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 szklanki mąki owsianej, 1/4 mąki z pestek dyni (zmielone pestki dyni) lub tylko mąka owsiana.
W wersji bezglutenowej wybierz mąkę owsianą bezglutenową lub 1,5 szklanki mąki migdałowej (150 g) + 2 łyżki skrobi z tapioki/ mąki ziemniaczanej (35 g). Ta wersja jest trochę trudniejsza w smażeniu, polecam zmniejszyć ogień, smażyć dłużej i użyć tłuszczu do smażenia, ponieważ masa lubi się kleić. Jeśli nie masz pestek dyni użyj tylko mąki owsianej. Dla ładnego koloru użyj proszku matcha.
Do blendera wrzuć wszystkie składniki. Miksuj, aż dobrze się połączą. Rozgrzaną patelnię lekko natłuść i smaż placki – po 1-2 łyżki ciasta na 1 placek. Gotuj przez 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy łopatka z łatwością przesunie się pod spód i odwróci. Jeśli środek twoich naleśników nie gotuje się do końca, obniż temperaturę i pozostaw je na dłużej z każdej strony. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie zużyte. Na wierzch dodaj syrop klonowy, miód, owoce lub cokolwiek chcesz. Ja podałam z kokosowym jogurtem i pistacjami.
Ksylitol, mąka owsiana, mąka z pestek dyni od Radix-Bis.