Lemon curd – cytrynowy krem na bazie jajek i soku z cytryny, to naprawdę jedna z największych przyjemności życia. To dodatek do deserów i wypieków oraz naleśników, placków czy owsianki.
Składniki: 3 cytryny, 150 g cukru, 3 jajka, szczypta soli, 100 g masła pokrojonego w kostkę.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok – do przepisu potrzeba 150ml soku z cytryny. W rondelku wymieszaj sok i skórkę z cytryny, cukier, jajka i sól. Następnie dodaj masło i postaw rondel na małym ogniu, ciągle ubijając, aż masło się rozpuści. Podkręć ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje do gładkiej, kremowej konsystencji. Masę natychmiast przepuść przez sito, a następnie wlej go do słoika. Gotowy krem przechowuje się w lodówce przez około 3 tygodnie.