Wczoraj był Tłusty Czwartek, ale tak naprawdę pączki można jeść cały rok 🙂 Dziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem, który dostałam od teściowej. Pączusie z tego przepisu są naprawdę pyszne 🙂
Składniki: 600 g mąki, 6 żółtek, 2 całe jajka, 70 g rozpuszczonego masła, 1 szkl. mleka, 70 g drożdży, 1 i 1/2 kieliszka wódki; Budyń, marmolada do nadziewana.
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp szczyptą cukru i mąki i odstaw na 15 min. Do mąki dodaj żółtka i jajka, wódkę, rozpuszczone mało i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto – powinno odchodzić od ścianek miski. Jeśli trzeba dosyp odrobinę maki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj małe kulki – wyjdzie ich od 25-30 sztuk. Kulki przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Smaż pączki w rozgrzanym oleju. Pączki nadziewaj marmoladąlub budyniem i posyp cukrem pudrem.