Te ciasteczka orzechowe pieczone są na święta, ale można się nimi delektować cały rok. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników i zachowują świeżość przez wiele tygodni. Są delikatne, orzechowe i rozpływają się w ustach.
Składniki: 63 dag mąki tortowej, 50 dag margaryny, 18 dag mielonych orzechów, 18 dag cukru pudru.
Suche składniki, czyli mąkę, orzechy i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną margarynę startą na tarce. Ciasto ugniatamy powoli (margaryna musi się rozpuścić pod wpływem ugniatania)
Uformowaną kulkę ciasta wkładamy na godzinę do lodówki (zawinięte w przeźroczystą folię – żeby nie wyschło).
Po godzinie dzielimy ciasto na cztery części (żeby margaryna się za szybko nie rozpuściła pod wpływem ciepła) i formujemy z niego kształtne ciasteczka. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180 st.
Do obtoczenia możemy użyć cukru pudru wymieszanego z ziarenkami wanilii.