Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem, więc pora na przygotowanie tradycyjnych potraw. Pierogi nie są daniem, które jodło się u mnie w domu – zawsze były i są to paszteciki z pieczarkami. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej. Dzięki ziemniakom ciasto jest miękkie i delikatne.
Składniki: 1 garść ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków, 3-4 garście mąki orkiszowej typ 2000, szczypta soli, pół szklanki gorącej wody.
Farsz: ok. 250 g kapusty kiszonej, ok. 70g suszonych grzybów, sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, podsmażona cebula, 200ml wody.
Grzyby zalej wodą i odstaw, najlepiej na całą noc. Odcedź je, ale nie wylewaj wody spod grzybów.
. Ugotuj drobno posiekaną kapustę z grzybami i przyprawami oraz wodą z moczenia grzybów. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj podsypując mąką. Szklanką wycinaj kółka.
, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku.Ceramika od Inżynier Sowa.
Mąka od Radix-Bis.