Dziś ma dla Was przepis na ciasto orzechowe z kajmakiem. Ciasto, a raczej biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów, przełożone budyniem z kajmaku jest idealne na zimowo-świąteczną porę roku. Jest delikatne i puszyste. Ciasto jest łatwe do przygotowania i warto się na niego skusić.
Składniki: 6 jajek, 1 szkl. cukru, pół szkl. mąki krupczatki, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół kostki rozpuszczonego masła, 100 g zmielonych orzechów;
Budyń: 300 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka żelatyny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 1 łyżeczka kakao, 200 g masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Polewa: 100 g czekolady, 50 g masła – czekoladę połam na kawałki i rozpuść wraz z masłem na parze.
Białka ubij na sztywno. Wsyp cukier i dalej ubijaj, aż piana będzie lśniąca. Następnie wlej żółtka, przestudzone masła oraz mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 30 min w temp. 180 stopni. Blacha okrągła 26 cm lub 18×30 cm.
Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. W garnku rozpuść masło z kajmakiem, kakao i szklanką mlekiem, mieszając rózgą. Połowę szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do garna z kajmakiem, wymieszaj. Dodaj żelatynę, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty, rozsmaruj budyń kajmakowy, połóż drugi blat i polej polewą. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie.