Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 bułka, 3 łyżki, prażonej cebulki, 1 jajko, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól, pieprz, płaska łyżeczka ziół Babci Jadzi, 5 papryk, 1-2 łyżki śmietanki, szczypta mielonego ziela angielskiego.
Bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką, prażoną cebulką solą, pieprzem, ziołami babci Jadzi i czarnym czosnkiem w proszku. Uformuj kulki, połóż na blachę do pieczenia i piecz w temp. 1180 stopni przez 20 min.
Paprykę przekrój na pół wyjmij nasiona, połóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą lub olejem i zapiec. Piecza tak długo, aż skórka zacznie czarnieć. Przełóż papryki do siatki plastikowej i zostaw do ostygnięcia. Papryki obierz ze skórki, przełóż do garnka, zblenduj. Dodaj śmietankę, mielone ziele angielskie, sól i pieprz. Pogrzej i dopraw do smaku.
Upieczone klopsiki włóż do sosu. Podawaj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kopytkami, kluskami i ulubioną surówką. U mnie były ogórki kiszone.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio.
Prażona cebulka, pieprz ziołowym sól, morska, zioła babci Jadzi od Radx-Bis.
Wspaniałe pomysły kosztuja grosze. Bezcenni są ludzie, którzy je urzeczywistniają. Twój blog jest tego wspaniałym przykladem…
dziękuję bardzo 🙂