Uwielbiam buraki – są słodkie, kolorowe i pełne właściwości zdrowotnych. Dziś mam dla Was przepis na zdrowy i pożywny gulasz z burakami.
Składniki: 300 g buraków, 100 g kiełbaski lub gotowanego mięsa, 50 wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 liście buraka naciowego, sól pieprz, woda lub rosół.
Buraczki, ziemniaki i cebulę obierz o pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Na patelni podsmaż boczek. Dodaj do niego cebulę i buraczki oraz kiełbasę. Smaż przez ok. 5 min. Wrzuć ziemniaki i czosnek, wlej tyle wody, aby przykryła warzywa, posyp solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec wrzuć pokrojone liście selera naciowego, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ja użyłam pieczonego mięsa i dodałam je na koniec wraz z liśćmi buraka.