Składniki: 4 kawałki łososia po ok. 120 g., 2 łyżki oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek), jedna mała cebula w plasterki, 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, 1-2 łyżki czerwonej pasty curry, 3/4 szkl. mleka kokosowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 szklanka mrożonego groszku, posiekana kolendra lub natka pietruszki, sól, pieprz.
Na patelni z pokrywką rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. łososia posyp solą i pieprzem. Gdy olej będzie gorący usmaż rybę i odstaw na bok. Na patelnię dodaj cebulę i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj czosnek w proszku i pastę curry oraz wlej mleko kokosowe wraz z sosem sojowym. Wymieszaj. Dodaj groszek. Gdy płyn zacznie się gotować na wolnym ogniu, włóż łososia na patelnię, przykryj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na wierzch z kolendrą lub natką. Podawaj z ryżem lub komosą ryżową.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio
Mleko kokosowe, olej kokosowy, sól morska, pieprz ziołowy od Radix-Bis.