Dziś mam dla Was przepis na wytrawną tartę dyniową z serem feta na pełnoziarnistym cieście. Ta tarta to idealny pomysł na lunch do pracy, obiad i kolację. Smakuje na ciepło i jest równie pyszna na zimno.
Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej, 150 g masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka zimnej wody.
Nadzienie: 1 szklanka puree z dyni, 100 g żółtego tartego sera, 1 szklanka mleka, 4 jajka, 1 cebula lub 2 łyżki prażonej cebulki, 150 g sera feta, szczypta mielonego imbiru, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz.
Ciasto: W misce zagnieć wszystkie składniki ciasta i wstaw na 15 min do lodówki. Formę do pieczenia posmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż nią ciastem. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 15 min w temp. 180 stopni.
Nadzienie: W misce rozbełtaj jaja z przyprawami. Dodaj puree z dyni i wlej mleko, wymieszaj. Wsyp żółty ser i fetę, wymieszaj. Masę wlej na podpieczony spód i piecz 35 min w temp. 180 stopni.
Ja fetę posypałam na wierz, ale tarta jest lepsza gdy doda się ją do środka tarty.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie Jesień.