Wielka, piękna i pyszna. Dynia. Od lat coraz skuteczniej obecna jest w naszej kulinarnej świadomości i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jest składnikiem zup, klusek, gulaszów, ciast, a także ozdobą domu. Ponoć ze wszystkich dyn, jakie się uprawia tylko 10% jest zjadalnych. Resztę pożytkuje się najczęściej jako ozdoby halloweenowe. W polskiej kuchni najczęściej gości dynia olbrzymia, piżmowa, Hokkaido i makaronowa. Dziś mam dla Was przepis na zupę krem z pieczonej dyni z pieczonymi pomidorami.
Składniki: pół średniej dyni, 3 żółte pomidory, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, proszek z czarnego czosnku, sól, pieprz, oliwa, woda lub rosół.
Na blaszce układam pół obranej średniej dyni, 2 pomidory przekrojone na pół skórką do dołu i skraplam oliwą. Piekę ok. 25 min w temp. 190 stopni. Z pomidorów ściągam skórkę. Upieczone warzywa przekładam do garnka, dodaję czosnek i przyprawy. Wlewam tyle wody, aby przykryły warzywa i blenduję. Zupę doprawiam do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta dolewam trochę bulionu.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.