Jesień to sezon na zupy. Dziś ma dla Was przepis na łagodnie rozgrzewającą zupę z soczewicy na mleku kokosowym z aromatycznym imbirem. To prosta w przygotowaniu i pełnowartościowa zupa. .
Składniki: 1 puszka mleka kokosowego, pół szklanki soczewicy czerwonej, 1 cukinia, 2 puszki pomidorów, 2 marchewki, 1 cebula 2 cm startego imbiru, sól, pieprz, pół łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta czerwonej czubricy.
Cebulę, marchewki i cukinię drobno pokrój. Podsmaż je na oleju kokosowym doprawiając solą, pieprzem, imbirem i czubricą. Wsyp soczewicę i wlej tyle wody, aby przykryła warzywa. Gotuj ok. 10 min. Dodaj pomidory i mleko kokosowe oraz curry i kurkumę. Gotuj kolejne 10 min. Zupę dopraw do smaku. Podawaj posypaną natką pietruszki, kolendrą lub sezamem.
Czerwona soczewica, sól pikantna, czubrica, pieprz i mleko kokosowe od Radix-Bis.