Przepis na curry z cukinią i zielonym groszkiem na mleku kokosowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu i idealny na szybki posiłek w ciągu tygodnia.
Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego imbiru startego, 2 łyżki curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki suszonych liści tymianku, 4 szklanki pokrojonej cukinii, 1 szklanka zielonego groszku, 2 garście szpinaku, 1 mała puszka (165 ml) mleka kokosowego, 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody, ok. 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, sezam do posypania.
Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i imbir. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka przez około 3 minuty. Dodaj curry, paprykę, kminek i tymianek i smaż mieszając przez około 1 minutę. Dodaj cukinię i wymieszaj. Dodaj mleko kokosowe, rosół, sól i pieprz i zagotuj. Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj groszek i szpinak, gotuj jeszcze przez 1 minutę. Podawaj z ugotowanym ryżem i posyp sezamem., ja jadłam z czarnym ryżem jaśminowym.
Ryż jaśminowy i czarny sezam od Radix-Bis.