Słodkie, soczyste i pełne smaku samego słońca – tak myślę o morelach. Pieczenie moreli jest jak pieczenie czegokolwiek innego, ożywia smak, trochę łamie i uwalnia wszystkie cudowne soki z wnętrza.
Składniki: 4 morele, kilka orzechów brazylijskich, łyżka miodu tymiankowego, kilka gałązek tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku, feta.
Morele przekrój na pół, wyjmij pestkę i połóż na blaszkę przekrojona stroną do góry. Orzechy pokrój. Morele polej miodem i posyp orzechami oraz tymiankiem. Wstaw na 15 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gdy morele będą gotowe posyp je fetą.
Zamiast orzechów brazylijskich można użyć orzechów pistacjowych lub włoskich. Fetę można wymienić na ser pleśniowy.
Miód tymiankowy od Wcinaj miód; orzechy brazylijskie od Radix-Bis.
Niemal czuję ten wspaniały smak i aromat! Na pewno zrobię takie morele, bo już od patrzenia ślinka cieknie!