Miodowo-czosnkowy kurczak przygotowany szybko i prosto, z najbardziej niesamowitym sosem miodowym z czosnkiem, który jest tak dobry, że zechcesz go użyć do wszystkiego! Ten przepis to idealny posiłek, gdy masz ochotę na coś słodkiego z nutą pikantną. Chrupiąca skórka, pyszny sos i doskonałe ziemniaczki. Nie ma nic lepszego!
Składniki: 4 udka kurczaka, 4 łyżki miodu (ja użyłam lipowo-spadziowego do Wcinaj miody), 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, szczypta ostrej papryki; ok. 700 g ziemniaków, sól, pieprz, rozmaryn, oliwa.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój na pół. Przełóż do miseczki, posyp solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
Do miski wlewamy miód, sok z cytryny, sos sojowy i szczyptę papryki. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek. Wszystko mieszamy. Wkładamy mięso do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około 20 minut do lodówki (najlepiej na całą noc). Przygotowujemy naczynie żaroodporne i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą, naczynie przykrywamy. Mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na ok. 1,5 godz. Po godzinie pieczenia, do mięsa dokładamy ziemniaki. Na ostatnie 15 min pieczenia zdejmujemy przykrywkę, a ziemniaki mieszamy. Na talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka. Kurczaka pieprzymy i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika. Przystrajamy całość 2 gałązkami rozmarynu.
Pysznie 🙂