Klopsiki duszone w najbardziej niesamowitym bogatym i kremowym sosie śmietanowym. Nie są to typowe szwedzkie klopsiki w sosie. To moja wersja klopsików. Sos – jak dla mnie najważniejsza i najpyszniejsza część obiadu. Nie można zapomnieć o tym kremowym, niebiańskim mięsnym sosie, w którym klopsiki są duszone ze zrumienionymi kawałkami klopsików. Te kawałki klopsika przyczepione do dna patelni naprawdę sprawiają, że sos jest tym, czym jest. Spróbuj, a przekonasz się że to najlepsze danie jakie kiedykolwiek jadłeś.
Składniki: 400 g mięsa mielonego (u mnie z szynki), 1 cebula, 1 jajko, 2 kromki żytniego chleba, sól, pieprz; sos: 1 łyżeczka masła, 2 łyżki mąki, 400 ml rosołu lub wody, 120 ml śmietanki 18%, 1 łyżka masła, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, po szczypcie mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, natka pietruszki.
Chleb namocz w wodzie, odciśnij i wrzuć do miski. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć do miski z chlebem. Wbij jajko, wrzuć mięsa i dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Z mięsa uformuj kulki i usmaż. Usmażone klopsiki odłóż na talerz. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i wymieszaj, żeby nie było grudek. Gdy mąka zacznie brązowieć dodaj musztardę, wlej rosół lub wodę i śmietankę. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Do sosu włóż usmażone klopsiki i chwilę razem duś.
Ja podałam klopsiki z ziemniaczkami z koperkiem i masłem oraz ogórkami małosolnymi.
Brzmi i wygląda wspaniale! Czy sos uda się tak samo smaczny bez chleba i mąki (dla osób na diecie bezwęglowodanowej) czy lepiej nie próbować? Może ewentualnie można je czymś zastąpić?
tak, uda się 🙂 zamiast chleba do klopsików można dodać ugotowaną fasolę. S0s bez mąki nie będzie tak gęsty, na smaku nie powinien jakoś mocno stracić 🙂