Bagietki cebulowe
Składniki: 400 g mąki pszennej, 12 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody + 3 łyżki, 2 cebule lub opakowanie prażonej cebulki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki oleju.
Drożdże wkrusz do miski i wymieszaj z 3 łyżkami ciepłej wody, posyp odrobiną cukru i mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
Cebulę drobno pokrój i usmaż na odrobinie oleju doprawiając solą i pierzem.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj mąkę, cukier, wodę, sól i olej oraz prażoną lub usmażoną cebulę. Wyrób ciasto. Można użyć miksera. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie podziel je na 4 części i z każdej uformuj bagietkę. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 40 min. Posmaruj wodą i piecz ok. 30 min w temp. 190 stopni.
Bagietki cebulowe
