Jabłkowe ciasto orzechowe – bez tłuszczu, bez glutenu
Składniki: 6 jajek, 250 g cukru trzcinowego, 100 g mąki ziemniaczanej, 380 g mąki orzechowej (lub zmielonych orzechów), 330 ml musu jabłkowego, 3 łyżki soku jabłkowego lub soku z cytryny, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder, woda i kakao do lukru.
W misce utrzyj Żółtka z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką orzechową. Wciąż ucierając dodawaj na przemian mieszankę mąk z musem jabłkowym. Wlej sok jabłkowy lub z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto piecz w foremce 24-26 cm w temp. 180 stopni przez godzinę. Gdy wystygnie polej ciasto lukrem – wymieszaj cukier puder z kakao i odrobiną wody.
Zamiast musi jabłkowego można użyć drobno startej marchewki. Wtedy zamiast soku jabłkowego użyj soku z pomarańczy.
Cukier trzcinowy i mąka orzechowa od Radix-Bis
Jabłkowe ciasto orzechowe – bez tłuszczu, bez glutenu
