Weso艂ego Alleluja 馃悾
Mazurek kr贸wkowy
Sk艂adniki na ciasto: 300 g maki, 200 g margaryny, 100 g cukru, 1 偶贸艂tko, szczypta soli.
Nape艂nienie: 500 g cukierk贸w kr贸wka, 100 ml mleka, dodatki do dekoracji.
Ciasto: Z podanych sk艂adnik贸w zagniatamy ciasto, formujemy kul臋 i wstawiamy na 1 godz. do lod贸wki. Po tym czasie ciastem wylepiany nat艂uszczon膮 foremk臋 (u mnie 25×25 cm, mo偶na u偶y膰 20×30 cm) formuj膮c rant. Ciasto nak艂uwamy widelcem i pieczemy 10-15 min a temp. 200 stopni.
Nape艂nienie: kr贸wki rozpuszczamy z mleku na ma艂ym ogniu, pilnuj膮c 偶eby nie przypali膰 masy. Gdy cukierki b臋d膮 ca艂kowicie roztopione, wylewamy mas臋 kor贸wkow膮 na upieczony sp贸d i wk艂adamy do lod贸wki na godzin臋. Po tym czasie mazurek nadaje si臋 do dekorowania i jedzenia 馃檪