Pszenne bułeczki – 12 sztuk
Składniki: 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych, 400 g mąki pszennej, po łyżeczce cukru i soli, 250 ml wody (1 szklanka), 1 łyżka oliwy + ok. 20 ml oliwy, sezam czarnuszka, mak do posypania.
Drożdże kruszymy do ciepłej wody, dodajemy cukier i trochę mąki; odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę sól i łyżkę oliwy. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 min. Z ciasta formujemy 12 kulek. Każdą nawilżamy dłońmi oliwą i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki można posypać sezamem, makiem lub czarnuszką. Przykrywamy je ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, a w tym czasie bułeczki trochę urosną. Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy bułeczki i pieczemy 12-15 min.
Pszenne bułeczki – 12 sztuk
