Dziś trzeci dzień z selerem. Bulwy selera są klasycznym dodatkiem do włoszczyzny, głównym składnikiem sałatki Waldorf. Odświeżający aromat selera idealnie komponuje się ze słodkim smakiem jabłek czy gruszek.
Selerowa sałatka z marchewką i jabłkiem oraz tahini
Jak dla mnie to idealne połączenie. Sok z cytryny i czosnek nadadzą sałatce ostrości, a razem z sezamową pastą tworzą pyszny sos.
Składniki: 1 mała lub pół dużej bulwy selera, 2 marchewki, 1 jabłko, 3 łyżki soku z cytryny, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki pasty tahini, sól.
Seler i marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka pokrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski lub na mandolinie. Warzywa wymieszaj. Sok z cytryny wymieszaj z tahini i solą. Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Sałatki można posypać natką pietruszki.
1 Porcja to ok. 100 kcal i 4 g tłuszczu.