Sos selerowo-pomidorowy
Zapraszam do skorzystania z promocji na zakupy w sklepie www.czarny-czosnek.pl.
10% zniżki na wszystkie produkty na hasło kasia10
Składniki: 1 mały seler, 3 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 1 marchewka, 5 ząbków czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, 2 łyżki pesto pomidorowego lub koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów, 50 ml czerwonego wina, sól, pieprz, trochę wody, masło.
Warzywa czyścimy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy masło i smażymy warzywa. Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy wino i chwilę smażymy. Dodajemy ząbki czarnego czosnku i pesto pomidorowe lub koncentrat oraz pomidory z puszki. Mieszamy i gotujemy ok. 30 min. W międzyczasie warzywa mieszamy i ewentualnie dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy do smaku.
Sos jest idealny do makaronu lub ryżu.
Przy dłuższym gotowaniu sos zrobi się bardziej esencjonalny i intensywniejszy w smaku. Po przygotowaniu można go zamrozić, a potem tylko podgrzać.