Struffoli – włoskie karnawałowe słodkości
Składniki: 400 g mąki, 4 jajka, 50 ml anyżówki lub rumu, 2 łyżki cukru, 250 g masła, skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny, olej, 40 g miodu, kolorowa posypka.
Z mąki, jajek, cukru, rumu, skórek cytrusowych i masła wyrób ciasto. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie z ciasta uformuj ruloniki (tak jak do kopytek tylko mniejsze 🙂 ) i wykrawaj małe kawałeczki (wielkości orzecha laskowego). Struffoli smaż w gorącym oleju na złoty kolor. W garnku rozpuść miód i wsyp usmażone struffoli. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz. Można uformować wieniec lub wielką górę słodkości. Całość posyp kolorową posypką.
Struffoli – włoskie karnawałowe słodkości
