Babka orzechowa
Składniki: 250 g masła, pół szkl. wody, 1 szkl. cukru trzcinowego od @radixbis, 1 szkl. maki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1 szkl. mąki orzechowej od @radixbis (lub zmielonych orzechów laskowych lub włoskich), 4 jajka, 50 g posiekanych orzechów włoskich.
W garnku zagotuj masło, wodę i cukier trzcinowy. Mieszaj od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Przestudź. Mąkę tortową i orzechową, kakao wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski wlej rozpuszczone masło z cukrem dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wsyp suche składniki oraz posiekane orzechy i wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj szpatułką. Formę z kominem wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułka tartą. Wlej do niej ciasto. Piecz 45 min w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Babka orzechowa
