Chleb gryczany
Składniki: 500 g mąki gryczanej od Radix-Bis, 550 ml ciepłej wody, 7 g drożdży instant, 2 szczypty soli, 3 łyżki oleju, ziarna słonecznika od Radix-Bis do posypania.
Do miseczki wlej 1 szkl. ciepłej wody, wsyp drożdże i łyżkę mąki gryczanej, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
Do miski miksera wlej resztę wody i stopniowo dodawaj mąkę gryczaną wymieszaną z solą. Kiedy masa będzie miała gładką konsystencję wlej rozczyn i olej. Mieszaj do całkowitego połączenia. Ciasto wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp słonecznikiem. Chleb odstaw na godzinę w ciepłe misce. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego na 30 stopni górka-dół na 30 min. Następnie zwiększ temp. do 200 stopni i przełącz na termoobieg i piecz jeszcze 30 min.
Chleb gryczany
